• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Filozofija laži
    Filozofija laži

    Filozofija laži

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Filozofija laži" autora Laš Fr. H. Svensena predstavlja temeljitu analizu fenomena laganja, istražujući kako se laž manifestuje i utiče na individualnom, međuljudskom i društvenom nivou.

    Svensen, koristeći opsežno istraživanje, vodi čitaoca kroz složene aspekte laganja, počevši od definisanja samog pojma, preko analize različitih formi laganja, kao što su istinitost, istinolikost i nebuloza, do dubljeg razumevanja etike i moralnih implikacija laganja.

    Autor detaljno razmatra zašto laganje često smatramo moralno pogrešnim, naročito kad se odnosi na laganje prijateljima, zbog njegovog temeljnog uticaja na poverenje, esencijalnu komponentu svakog značajnog međuljudskog odnosa. Svensen objašnjava kako laž može erodirati osnovne socijalne veze i zašto je iskrenost percipirana kao temeljna ljudska vrlina.

    Knjiga takođe istražuje kako se kod samih sebe uhvatimo u samozavaravanju, često opravdavajući svoje laži potrebom da budemo iskreni prema sebi, posebno kada lažemo druge. Svensen prodire i u složenost laganja na nivou društva, razmatrajući ulogu laži u političkom životu, što dovodi do diskusije o značajnim filozofskim misliocima poput Platona, Makijavelija, Hobsa, Vebera i Hane Arent, koji su razmatrali kako laži utiču na političku sferu.

    Jedan od centralnih elemenata knjige je analiza "plemenite laži", odnosno situacija u kojima se politički lideri odlučuju na laganje iz razloga za koje veruju da su moralno opravdani, što se često povezuje s očuvanjem nacionalne sigurnosti ili društvene stabilnosti. Svensen posebno istražuje kako i zašto politički lideri danas, uključujući figuru poput Donalda Trampa, biraju da manipulišu istinom.

    Svensen zaključuje da, iako svi ponekad lažemo, većinu vremena ostajemo pouzdani. Verovanje u druge čini nas, istina, ranjivima na povremene obmane, ali autor zagovara tezu da je život s povremenim nasamarivanjem znatno bogatiji i ispunjeniji od života provedenog u stalnom nepoverenju prema drugima.

    "Filozofija laži". je provokativno delo koje čitaocima nudi bogat uvid u kompleksnost ljudskog ponašanja i izazove integriteta, istine i etike u našem savremenom svetu

    Više detalja

    Br.strana: 144

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454387

    Šifra: 239416
    Cena: 990 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 144

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454387

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.