• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Doktor Živago
    Doktor Živago

    Doktor Živago

    OPIS KNJIGE:

    "Doktor Živago," napisao Boris Pasternak, predstavlja jedno od najznačajnijih dela ruske i svetske književnosti 20. veka.

    Ovaj monumentalni roman prati život doktora Jurija Andrejeviča Živaga, pesnika, filozofa i lekara, kroz turbulentna razdoblja Ruske revolucije i Drugog svetskog rata.

    Glavni junak, Jurij Živago, rođen je u privilegovanoj porodici, ali nakon smrti roditelja, njegovo detinjstvo je ispunjeno tugom i nesigurnošću. Kako odrasta, Jurij postaje lekar i pesnik, što mu omogućava da izrazi svoje duboke misli i osećanja o svetu koji se oko njega ruši i preuređuje.

    Živago je srećno oženjen, ali njegov život je neprestano uzdrman ratom, glađu i društvenim previranjima. Njegova unutrašnja borba dostiže vrhunac kada se zaljubljuje u Laru Antipovu, ženu revolucionara, čija strastvena ljubav dodatno komplikuje njegovu već haotičnu egzistenciju.

    Pasternakov roman nije samo priča o pojedincu, već i duboka analiza ruskog društva tokom jednog od najkritičnijih perioda u njegovoj istoriji. Kroz Živagove oči, čitaoci doživljavaju sveobuhvatni raspad starih vrednosti i nastanak novog, često surovog poretka.

    Revolucija nije samo istorijski događaj, već i katalizator za introspektivne promene kod glavnog lika, koji pokušava da zadrži svoju humanost i moralnost u svetu koji se neprestano menja.

    Osim što opisuje političke i društvene promene, "Doktor Živago" je i duboka meditacija o večnim temama kao što su ljubav, vera i snaga ljudskog duha. Pasternak majstorski prikazuje kako ljubav može opstati i cvetati čak i u najtežim vremenima. Ljubav između Jurija i Lare postaje simbol otpornosti ljudske duše, koja uprkos svemu, teži bliskosti i razumevanju.

    Pasternakov stil pisanja je bogat i lirski, ispunjen poetskim opisima prirode i unutrašnjih stanja likova. Njegova proza odiše dubokom emotivnošću i filozofskom refleksijom, čineći "Doktora Živaga" delom koje ne samo da se čita, već i duboko proživljava. Ovaj roman je zasluženo doneo Pasternaku Nobelovu nagradu za književnost 1958. godine, uprkos kontroverzama i političkim pritiscima tog vremena.

    "Doktor Živago" je više od priče; to je intimna kronika ljudske borbe i opstanka, remek-delo koje istražuje krhkost i snagu ljudske duše u najtežim okolnostima. Pasternak je uspeo da stvori univerzalno delo koje će generacijama čitalaca ostati jedan od omiljenih klasika ruske i svetske književnosti.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 616

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152605

    Šifra: 239996
    Cena: 1.499 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 616

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152605

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.