• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Čerčil i Tito
    Čerčil i Tito

    Čerčil i Tito

    OPIS KNJIGE:

    "Čerčil i Tito" je knjiga autora Kristofera Katervuda koja istražuje jednu od najkontroverznijih odluka Vinstona Čerčila tokom Drugog svetskog rata – preusmeravanje podrške britanske Službe za specijalne operacije (SOE) sa četničkog pokreta, lojalnog jugoslovenskoj vladi u izbeglištvu, na partizanski pokret pod vođstvom Josipa Broza Tita.

    Ova odluka, doneta 1943. godine, imala je dalekosežne posledice po budućnost Jugoslavije, doprinoseći uspostavljanju komunističkog režima koji je trajao sve do Titove smrti 1980. godine, nakon čega su nacionalističke tenzije dovele do sukoba tokom devedesetih godina prošlog veka.

    Tradicionalno se smatralo da su Čerčila i njegovog izaslanika, Ficroja Maklejna, Tita obmanuli komunisti infiltrirani u SOE u Kairu. Verovalo se da je Čerčil zbog toga prestao da podržava četnike. Međutim, novootvorena arhiva ser Bila Dikina, bivšeg Čerčilovog bliskog saradnika i agenta SOE u Jugoslaviji, otkriva da je odluka bila zasnovana na čvrstim dokazima i u vojnom interesu Velike Britanije.

    Zvanična istorija o delovanju SOE u Jugoslaviji nikada nije objavljena, ali je ser Dikin bio glavni savetnik za pisanje te istorije, a Katervud je prvi istraživač koji je dobio pristup arhivi deponovanoj u Kembridžu. Ovi dokumenti pokazuju da je Čerčil svoju odluku zasnovao ne samo na obaveštajnim podacima SOE, već i na informacijama MI3, SIS-a i SIGINT depešama iz Bletchley Parka.

    Kristofer Katervud u knjizi dokumentovano brani i dokazuje ispravnost jedne od najvažnijih Čerčilovih odluka tokom Drugog svetskog rata, koja je značajno uticala na dalji tok istorijskih događaja. Katervudova analiza stoji u kontrastu sa mišljenjem mnogih istoričara koji ovu odluku smatraju tragičnom greškom.

    Više detalja

    Br.strana: 236

    Povez: Broširani povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651928393

    Šifra: 240799
    Cena: 1.595 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 236

    Povez: Broširani povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651928393

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!