• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Antička filosofija I
    Antička filosofija I

    Antička filosofija I

    OPIS KNJIGE:

    "Antička filosofija I" Alekseja Bogomolova je sveobuhvatan pregled razvoja antičke filozofije, fokusirajući se na kosmološki, klasični i helenistički period. Ova knjiga je detaljna analiza ključnih filozofskih škola i mislioca koji su oblikovali temelje zapadne filozofske tradicije.

    U prvom delu knjige, Bogomolov se bavi kosmološkim periodom, počevši od Jonske škole koju čine Tales, Anaksimen i Anaksimandar. Tales je poznat po tvrdnji da je voda osnovni princip svega, dok Anaksimandar uvodi koncept neograničenog (apeiron), a Anaksimen smatra da je vazduh osnovni element. Ovi filozofi postavljaju temelje prirodne filozofije istražujući pitanja prirode i kosmosa.

    Heraklit, sa svojom teorijom o konstantnoj promeni i logosu, i Pitagora, sa učenjem o brojevima i harmoniji, predstavljaju sledeće ključne figure ovog perioda. Elejci, kao što su Parmenid i Zenon, naglašavaju jedinstvo i nepromenljivost, dok Atomisti, poput Leukipa i Demokrita, razvijaju teoriju o atomima kao osnovnim građevnim jedinicama sveta.

    Sofisti, sa svojim relativizmom i skepticizmom, predstavljaju prelaz ka antropološkom periodu. Sokrat, čiji dijalozi i metoda ispitivanja postavljaju osnove za etičku filozofiju, zaključuje ovaj deo knjige.

    Drugi deo knjige posvećen je klasičnom periodu, koji je oličen u delima Platona i Aristotela. Platon, učenik Sokrata, razvija teoriju ideja i dijalektičku metodu kroz dela kao što su "Država" i "Fedon". Aristotel, Platonov učenik, stvara sopstveni sistem mišljenja, fokusirajući se na empirijsko istraživanje i logiku. Njegova dela "Metafizika", "Etika Nikomahova" i "Politika" istražuju različite aspekte filozofije, od ontologije do praktične etike.

    Treći deo knjige obrađuje helenistički period, uključujući škole kao što su epikurejci, stoici i skeptici. Epikurejci naglašavaju hedonizam i traženje sreće kroz umjerenost, dok stoici insistiraju na važnosti vrline i života u skladu s prirodom. Skeptici, sa svojim naglaskom na suspenziju suda (epoché) i kritiku dogmatizma, dodatno diversifikuju filozofski pejzaž tog vremena.

    Knjiga se takođe bavi narodnom mudrošću stare Grčke, predstavljajući sedmoricu mudraca čiji su saveti i izreke ostavili dubok utisak na kulturno nasleđe. Iako se imena mudraca razlikuju u raznim izvorima, najčešće se pominju Tales, Bijant, Pitak i Solon, čiji su saveti kao što su "Mera je najbolja" i "Upoznaj samoga sebe" postali trajni deo mudrosne tradicije.

    "Antička filosofija I" Alekseja Bogomolova je sveobuhvatna studija koja pruža detaljan pregled razvoja antičke filozofije, osvetljavajući intelektualnu evoluciju i kulturne kontekste koji su oblikovali filozofsku misao tog vremena.

    Kroz interdisciplinarni pristup, Bogomolov uspeva da prikaže složene ideje i teorije na pristupačan način, čineći ovu knjigu neizostavnim štivom za sve ljubitelje filozofije i istorije.

    Više detalja

    Br.strana: 220

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Blum izdavaštvo

    ISBN: 9788660700591

    Šifra: 240753
    Cena: 1.084 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 220

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Blum izdavaštvo

    ISBN: 9788660700591

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.