• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • (Post) istina (post) demokratije
    (Post) istina (post) demokratije

    (Post) istina (post) demokratije

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "(Post) istina (post) demokratije" autora Davora Džalta predstavlja duboku i intenzivnu analizu savremenih socijalnih, političkih i kulturoloških fenomena koji oblikuju postmoderni svet.

    Ova studija se suštinski fokusira na sveprisutne izazove koje sa sobom donosi postistina – koncept koji naglašava relativizaciju istine u javnom diskursu – i postdemokratiju – stanje u kojem formalne demokratske institucije postoje, ali su njihove funkcije toliko iskrivljene da više ne služe opštem dobru.

    Autor, prepoznat kao jedan od vodećih pravoslavnih mislilaca u svetu, koristi bogat teorijski okvir koji uključuje filozofiju, teologiju, sociologiju i političku teoriju da bi istražio kako postistinska dinamika utiče na percepciju javnosti i kako postdemokratski sistemi utiču na prava i obaveze građana. Džalto razmatra transformaciju javne sfere koja, kako tvrdi, postaje "vrsta ludnice" gde prava debata i smisleni otpor više nisu mogući zbog privatizacije svega što je nekada bilo javno i politički značajno.

    Kritički pristup knjige je posebno vidljiv kroz analizu medijske sfere i obrazovnog sistema, gde Džalto naglašava kako ovi segmenti društva postaju alati za širenje kodiranog ludila koje onemogućava pravu društvenu i političku participaciju. Autor ističe kako se ideološki narativi, bilo da su sekularni ili religiozni, koriste za manipulaciju masama, čime se ugrožava temeljna struktura demokratskih društava.

    Džalto svoju argumentaciju gradi na "anarhističkom" pristupu koji zagovara skeptičnost prema svim strukturama moći. Inspirisan Josephom Pulitzerom, on poziva na neprihvatanje nepravde i aktivan otpor demagoziji. Knjiga se posebno osvrće na potrebu za zaštitom marginalizovanih i socijalno depriviranih grupa, promovišući ideju da prava obnova demokratije zahteva vraćanje moći građanima i obnovu javnog dobra kao centralnog principa političkog života.

    "(Post) istina (post) demokratije" je Džaltovo značajno delo koje ne samo da pruža kritički osvrt na trenutne globalne trendove, već i podstiče čitatelje na duboko razmišljanje o osnovama društvene pravde, ulozi obrazovanja i medija, te potrebi za novim modelima građanske angažovanosti u borbi protiv rastuće apatije i cinizma u savremenim društvima.

    Ova knjiga je esencijalno čitanje za sve one koji traže razumevanje složenih sila koje oblikuju našu globalnu realnost i za sve koji teže ka oblikovanju pravednijeg društva.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 240

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Media Sfera

    ISBN: 9788682136101

    Šifra: 239851
    Cena: 1.430 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 240

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Media Sfera

    ISBN: 9788682136101

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.