• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Tanjir pun reči antologija priča o braku i porodici
    Tanjir pun reči antologija priča o braku i porodici

    Tanjir pun reči antologija priča o braku i porodici

    grupa autora

    Tanjir pun reči antologija priča o braku i porodici
    Format: 13x20 cm
    Broj strana: 432
    Pismo: Latinica
    Povez: Mek
    Godina izdanja: 16. avgust 2012.
    ISBN: 978-86-521-1005-6

    O knjizi
    O. Henri, Hese, Kami, Borhes, Nabokov, Pirandelo, Apdajk, Filipovič, Pinjon, Hrabal, Amihaj, Domonkoš, Zateli, Sorokin, Čiver, Kazakov, Šulc, Sofija de Melo, Abe, Ulicka, Karver, Tamir, Ramos, Abe, Gelasimov, Gavalda, Landolfi, Nikolaidu, Robles, Teles, Kiroga, Enrajt, Morante, Luri, Nalkovska, Čingo, Abdala, Telpaz, Vinton, Pontiđa, Blaksten, Volf, Deri

    Zahvaljujući majstorima savremene svetske priče zavirićemo u tajnu tuđih porodica i brakova i videti šta se tamo događa: o čemu članovi porodice razgovaraju dok obeduju, šta govore svojoj deci, koga ogovaraju, kako vode ljubav ili kojim se rečima miluju a kojima svađaju. Koliko se zapravo vole, kako podnose jedni druge, kako uspevaju da životare u tihom neprijateljstvu? Ova knjiga uzvraća mnoštvom provokativnih slika koje prikazuju mirnu luku porodične sreće, ali i potvrđuju Ničeove reči: „Porodico, kako te mrzim!“

    Raskošan izbor vrhunskih priča u ovoj antologiji podiže neprozirne, teške zastore kojima, pred svetom, ljudi zaklanjaju svoje živote tako da se bračna i porodična intima pojavljuju u suštoj, nepa-tvorenoj istini, bez laži i pretvaranja. Uz lepotu pripovedanja i slikanje kamernih scena od kojih živi naše sećanje na detinjstvo, ova mala remek-dela odgovaraju na suštinska pitanja o tome u kakvoj su vezi sloboda i sudbina i u kojoj meri svako od nas, ponikao u određenoj sredini, može sopstvenom iskustvu podariti poseban oblik.

    Izdavačka kuća Laguna objavila je u okviru edicije „Talasi“ antologiju savremene svetske priče na temu braka i porodice – „Tanjir pun reči“ koju je priredila Ljubica Arsić.
    „Izabrala sam najbolje, najprovokativnije, umetnički dobre priče koje se završavaju nokautom“, rekla je novinarima naša poznata književnica i dodala da osim umetničke vrednosti, antologija može da se pohvali i raznolikošću budući da su u nju uvršteni pisci za koje se u Srbiji nije čulo.
    „Tema ove antologije je prilično osetljivo polje porodičnih i bračnih odnosa. Brojni poznati (O. Henri, Hese, Kami, Borhes, Ulicka) i manje poznati pisci (iz Grčke, arapskih zemalja, Mađarske) svojim pričama ispitivali su onu ljudsku potrebu da čovek sa jedne strane ima nekoga, a da sa druge bude slobodan, da luta i da mu intima ne bude ugrožena. Bračni i porodični odnosi prepuni su tabua i dalje preovladava romantično shvatanje o porodici kao miroljubivom gnezdu. Ove priče treba da uznemire, iznenade, da govore o ljubavi i suparništvu, o odsustvu intime, o ljudima koji teže porodici, ali i onima koji je mrze“, rekla je Ljubica Arsić.
    Ona je ocenila da je forma kratke priče savršena za vreme u kojem živimo, a da ova antologija, kao i prethodne koje su izašle u istoj ediciji („Klinci od dva metra“, „Divlji Eros“, „Ostrvo na dva mora“, „Ovako je počelo“), pokazuje da domaća čitalačka publika voli kratku priču.
    „Cilj edicije ’Talasi’, ali i moj cilj u ovoj antologiji, jeste da rehabilitujem kratku priču koja kao da pomalo gubi bitku sa romanima, a zapravo najviše odgovara modernom čoveku koji za petnaest minuta može da pročita jednu priču nekog poznatog autora“, rekla je Arsićeva. „S tim u vezi, iduće godine biće upriličena antologija priča o hedonizmu, sa radnim naslovom ’Volim život’ koja je“, kaže Arsićeva, „nešto što nam je neophodno da nas podseti na sve lepe stvari oko nas.“

    790 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 101857
    Prodavac: bakeja (4569)
    Ocena:
    • Pozitivne: 1679
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 6
    Prosecna ocena: 99,9%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.