• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi
    Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi

    Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi

    A. P. Irbi, Džordžina Mjur Makenzi

    Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi
    A. P. Irbi, Džordžina Mjur Makenzi (autor)
    Čedomilj Mijatović (prevod)
    Izdavač: Luxphoto 2007; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 553 str. ; 978-86-910623-0-9;
    NOVA KNJIGA
    Naslov originala: Travels in the Slavonic Provinces of Turkey-in-Europe / by G. Muir Mackenzie and A. P. Irby

    Georgina Mur Mekenzi i Adelina Aulina Irbi, dve talentovane i istinoljubive Engleskinje, zapisale su sve što su lično videle i doživele prilikom putovanja po slovenskim zemljama pod turskom vlašću. One su svoje beleške, umetnički sređene, štampale pod nazivom Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi. Knjiga je izašla u Londonu 1866 godine i doživela ogroman uspeh. Ona je razbila sve predrasude čitalaca o "divljim " Slovenima nastanjenim na Balkanu-narodu o kome većina Engleza skoro ništa nije znala. Engleskom čitaocu predočena je istina o narodu čije su nekada moćno carstvo pokorili turski osvajači.

    Neprocenjivo kulturno i umetničko blago toga nekada velikog carstva, bezobzirno je pljačkano, rušeno i uništavano, a ljudi mučeni, tlačeni i ponižavani. Osvajači su pokušali da pokoreni narod silom nateraju da se odrekne svoje tradicije, vere i običaja, i da prihvati islam ili da postane obespravljeno roblje- turska raja. Bitne odlike ovog putopisa su verodostojnost, brojnost iznetih podataka potkrepljenih činjenicama i human i produhovljen način na koji je to sve sagledano i napisano. Interesovanje za ovu knjigu bilo je veliko ne samo u Engleskoj već i u drugim zemljama Evrope i Amerike. Iste godine delo je štampano i u Njujorku. Svojim uticajem na građane Velike Britanije ovo delo je doprinelo stvaranju pravednijeg mišljenja o srpskom narodu od onoga koje je zastupala zvanična engleska politika, tada naklonjena Turskoj. Izvestan broj poznatih političara i novinara promenio je svoj stav prema Srbima. Istina o životu i patnjama Južnih Slovena, prodrla je u svet.

    Malo je stranih dela o Slovenima u Turskoj koja su napisana sa tolikim razumevanjem, tolikim ozbiljnim proučavanjem njihove prošlosti, sadašnjosti i karakternih odlika njihovih-proučavanjem za koje je trebalo najčistijih ljudskih pobuda, najtvrđe volje, često velikog samopregorevanja, a očevidno i velike žrtve u vremenu i materijalnim sredstvima, kao što je i ovo delo gospođica Mekenzijeve i Irbijeve. . .. .. .Najznačajnija je usluga učinjena ovom knjigom to što su ove dve Engleskinje sudu engleskog javnog mnjenja pružile razuman i pošten opis uslova koji su vladali u Otomanskom carstvu i međusobnih odnosa različitih grupa balkanskih hrišćana. . .. .. Većina putnika koji su do sada dolazili u naše krajeve pisala je isključivo o zemlji i ljudima-muškarcima, a ove dve putnice su uspele da suštinski proniknu i u lik srpske žene i da pišu o tome.
    Čedomilj Mijatović . .. .. .

    . jedna od najplemenitijih i najistaknutijih ličnosti među engleskinjama koje su živele i umrle za srpski narod bila je gospođica Adelina Paulina Irbi odlikovana je:
    -Takovskim krstom
    -ordenom Sv. Save prvog reda
    -Danilovim krstom

    Po završetku studija, ona i njena prijateljica sa univerziteta Georgina Mjur Mekenzi krenule su na putovanje po Evropi kako bi upotpunile svoje obrazovanje i stekle znanje o svetu. Plod ovih dugih i napornih lutanja bio je dragocen i obiman rad objavljen zajednički. Viđenja i iskustva, zgode i nezgode sa ovog dugog putovanja kroz naše zemlje zabeležile su u ovoj knjizi. Zvanična Engleska politika u to vreme bila je beskompromisno konzervativna i turkofilska, dok je liberalna partija pod vođstvom Gledstona bila na strani balkanskih hrišćana i branila njihove interese. Tako je ova knjiga postala veoma snažno sredstvo propagandne politike Liberalne partije na Bliskom istoku. Sam Gledston napisao je predgovor, nazivajući ovo delo najboljom do tada napisanom knjigom o uslovima u Turskoj. “ Po mom mišljenju ” , tvrdi Gledston, “ nijedan diplomata, konzul, ni putnik iz našeg naroda nisu tako snažno uticali na naše javno mnjenje, niti tako značajno obogatili naša znanja o ovom složenom pitanju, kao ova knjiga. ” Jedan deo knjige nalik je pravom vodiču sa mnogo dragocenih, jasnih i praktičnih uputstava, izrečenih sa mnogo humora. Poznajući ovaj narod koji nije umeo da podlegne, ali koji je umeo da čeka, proučavajući njegov folklor, narodne pesme, religiozni i porodični život, dve Engleskinje su ga zavolele. Ta je ljubav bila trajna i one su tom narodu posvetile svoj život, svoje znanje, svoje delanje i svoje misli. I kao što je njihov Bajron “ tražeći zemlju u kojoj će umreti” , pronašao Grčku, njih dve su, tražeći zemlju u kojoj će živeti, otkrile Bosnu. Sam narod je Adelinu Irbi nazvao Plemenita
    Ivo Andrić

    3.990 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 165894
    Prodavac: bakeja (4569)
    Ocena:
    • Pozitivne: 1679
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 6
    Prosecna ocena: 99,9%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.