• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • O narodnom ratu
    O narodnom ratuO narodnom ratuO narodnom ratu

    O narodnom ratu

    Aleksandar Vojinović

    Polovna knjiga, korice blago pohabane, unutrašnjost odlično očuvana.

    Izdanje: Vojnoizdavački zavod Vojno delo - Beograd.
    1960. god.
    Broširan povez, 21 cm.
    130 str.

    Aleksandar Vojinović rođen je 7. marta 1922. godine u selu Mirnici, kod Kuršumlije. Potiče iz zemljoradničke porodice. Nižu poljoprivrednu školu završio je u Prokuplju. Kratko vreme bio je radnik u Dunavskoj stanici u Kruševcu, a 1939. godine se upisao u Srednju poljoprivrednu školu u Valjevu.
    Za vreme školovanja u Valjevu povezao se sa revolucionarnim omladinskim pokretom. Februara 1941. godine, je učestvovao u organizovanju i rukovođenju štrajka učenika Srednje poljoprivredne škole, a marta iste godine u martovskim demonstracijama protiv pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Posle Aprilskog rata i okupacije zemlje prekunuo je školovanje i vratio se u rodni kraj.
    Tokom leta 1941. godine izveo je nekoliko akcija od velikog značaja. Najpre je preneo oružje iz Valjeva u Kuršumliju, putujući vozom, a zatim je, 2. avgusta, izvršio napad na hotel „ Park“ u Nišu, bacivši dve bombe na nemačke oficire i podoficire. Smatra se da je tada poginulo i ranjeno oko 30 pripadnika Vermahta. Ovaj njegov snažno je odjeknuo u narodu s područja jugoistočne Srbije (o ovoj akciji, kasnije je napisao romansiranu knjigu sećanja pod nazivom „ Hotel Park“ ). Zatim je učestvovao u hvatanju komandira žandarmerijske stanice u Kuršumliji, poznatog antikomuniste.
    Neposredno posle stupanja u Toplički partizanski odred, avgusta 1941, postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Najpre je postavljen za desetara, zatim za političkog delegata voda, pa za zamenik komandira čete i komandira čete. Učestvovao je brojnim akcijama Odreda, za oslobođenje Prokuplja. Lebana, na Pasjači s četnicima Koste Pećanca i dr.
    Marta 1942. godine bio je izdan i zarobljen od četnika u Jablanici, a potom je predat Nemcima. Deportovan je u logor Altenbah, zapadno od Beča. U logoru je organizovao bekstvo petorice logoraša, 6. jula 1942. godine. Međutim, odbegla grupa zarobljenih partizana uhvaćena je nedaleko od Graca, i vraćena u logor. Ni drugi pokušaj bekstva nije uspeo. Treći put su uspeli, i Aleksandar je s grupom uspeo da dođe do Slovenije i stupi u partizanski odred na Pohorju. U slovenačkim partizanskim jedinicama vršio je razne dužnosti: bio je komesar čete, zatim pomoćnik političkog komesara Pohorskog bataljona, politički komesar bataljona u Pohorskom partizanskom odredu, pomoćnik političkog komesara Pohorskog odreda i pomoćnik političkog komesara Jedanaeste slovenačke brigade „ Miloš Zidanšek“ , komandant Trećeg bataljona Desete slovenačke (ljubljanske) brigade, načelnik štaba 28. slovenačke divizije i zamenik komandanta 15. slovenačke divizije.
    Posle oslobođenja Jugoslavije, završio je Vojnu školu „ Vistrel“ u Sovjetskom Savezu i Komandno-generalštabni koledž Američke armije. U Oficirskoj školi u Sarajevu bio je načelnik Katedre taktike, profesor taktike i načelnik klase slušalaca Više vojne akademije JNA u Beogradu. Imao je čin general-potpukovnika.
    Od 1974. do 1979. godine bio ambasador SFRJ u Etiopiji, a posle i podsekretar u Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove. Umro je 6. februara 1999. godine u Beogradu i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.
    Nosilac je Partizanske spmenice 1941. i drugih jugoslovesnkih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 9. oktobra 1953. godine.

    Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige ne šaljem pouzećem. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje). Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

    600 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Sad
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 240189
    Prodavac: LukiVikt (2089)
    Ocena:
    • Pozitivne: 27
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.