• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nova klasa
    Nova klasa

    Nova klasa

    Milovan Đilas

    Milovan Đilas NOVA KLASA
    NOVA KLASA Milovan Đilas
    1990. god. ,205. str. ,20. cm,
    Narodna knjiga, Beograd



    Teorija "Nove klase" razvijana je od strane Milovana Đilasa, potpredsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije u vreme Josipa Broza Tita, koji je učestvovao sa Titom u Jugoslovenskom Narodnooslobodilačkom ratu, ali ju je on kasnije odbacio kada je Đilas počeo da zastupa demokratske i egalitarističke ideale (za koje je verovao da su bili u skladu sa izgledom socijalizma i komunizma koji je trebalo da bude). Međutim, bilo je i ličnih antagonizama između dva čoveka, i Tito je osetio da Đilas podriva njegovu vlast. Teorija nove klase može se smatrati suprotno teoriji pojedinih vladajućih komunista, kao što su Josifa Staljina, koji je tvrdio da će njihove revolucije i/ili društvene reforme dovesti do izumiranja bilo koje vladajuće klase kao što je. [1][2] To je bilo Đilasovo zapažanje kao člana komunističke vlade da su članovi partije duboko zakoračili u ulogu vladajuće klase - problem za koji je verovao da treba da se ispravi kroz revoluciju. Đilas je završio osnovni rad na temu nove klase sredinom 1950— ih. Dok je Đilas bio u zatvoru, objavljena je 1957. godine na Zapadu pod nazivom Nova klasa: Analiza komunističkog sistema.

    Đilas je tvrdio da je poseban odnos nove klase prema sredstvima za proizvodnju bio jedan od oblika političke kontrole, kao i da je imovina nove klase bila politički kontrolisana. Prema Đilasu nova klasa ne traži samo proširenje materijalne reprodukcije da politički opravda svoje postojanje radničkoj klasi, nego traži i proširenje političke kontrole nad imovinom. Ovo se može uporediti sa kapitalistom koji traži proširenje vrednosti kroz povećane vrednosti tržišnog udela, iako sam tržišni udeo ne odražava povećanje vrednosti proizvedene robe. Đilas je koristio ovaj argument o imovinskim obrascima da ukaže zašto nova klasa traži parade, marševe i spektakle bez obzira na snižavanje nivoa materijalne produktivnosti.

    Đilas je predložio da nova klasa postepeno dovede do samosvesti sebe kao klase. Pre dostizanja potpune samosvesti, prvobitni projekat bi bio ogromna industrijalizacija u cilju utemeljenja spoljne bezbednosti nove klase od stranih ili alternativnih vladajućih klasa. Prema Đilasu ovo se dogodilo 1930— ih i 1940— ih u Sovjetskom Savezu. Kako je nova klasa sve druge interese preuzela pod sopstvenu zaštitu tokom ovog perioda, ona slobodno proteruje i uklanja svoje članove kako bi postigla svoj glavni cilj kao vladajuće klase - bezbednost.

    Nakon što je postignuta bezbednost, nova klasa sledi politiku umerenosti prema svojim članovima, efikasno davanje materijalne nagrade i slobodu misli i akcije u okviru nove klase - dokle god se ova sloboda ne koristi za podrivanje njene vladavine. Đilas je uporedio ovaj period kao period Hruščovljeve vlade u Sovjetskom Savezu. Zbog pojave političkih sukoba unutar nove klase, postojao je potencijal za državni udar, ali i moguća populistička revolucija (kao što je već bilo u Poljskoj, odnosno Mađarskoj).

    Na kraju je Đilas predvideo period ekonomskog pada, jer je politička budućnost nove klase bivala ugrožena ozbiljnim programom korupcije i ličnog interesa na račun drugih društvenih klasa. Prema Đilasu ovo se može tumačiti kao preteča tzv. eri stagnacije Leonida Brežnjeva.

    Dok je Đilas tvrdio da je nova klasa društvena klasa sa izrazitim odnosom prema sredstvima za proizvodnju, on nije tvrdio da je ona povezana sa samoodrživim načinom proizvodnje. Ova tvrdnja, u okviru marksističke teorije, tvrdi da sovjetski tip društva mora na kraju ili da se sunovrati ka kapitalizmu, ili da doživi društvenu revoluciju ka realnom socijalizmu. Ovo se može posmatrati kao predviđanje propasti Sovjetskog Saveza.

    Knjiga Roberta Kaplana iz 1993 ‘’Balkanski duhovi: Putovanje kroz istoriju” takođe sadrži diskusiju sa Đilasom, [3] koji je koristio njegov model da predvidi mnoge događaje koji su se kasnije odigrali u bivšoj Jugoslaviji.

    2.200 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 218324
    Prodavac: bakeja (4606)
    Ocena:
    • Pozitivne: 1672
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 6
    Prosecna ocena: 99,9%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.