• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nastajanje slike, retrospektiva
    Nastajanje slike, retrospektivaNastajanje slike, retrospektivaNastajanje slike, retrospektiva

    Nastajanje slike, retrospektiva

    Milica Stevanović

    Polovna knjiga, izuzetno očuvana.

    Izdavač - SANU, Beograd,
    2015. god.
    Ojačan, broširan povez, 24 cm
    238 strana, kunstdruk, Ilustrovano
    Na srpskom i engleskom jeziku

    Milica Stevanović je jedinstvena pojava na domaćoj umetničkoj sceni, ličnost čiji stvaralački polet traje već duže od šest decenija i predstavlja uspešnu sintezu umetničko istraživačkog rada i značajnih umetničkih ostvarenja koja obogaćuju srpsku baštinu.

    - Jedan od osnovnih zaključaka o mestu slikarstva te umetnice u svetu savremene umetnosti jeste da se ono može posmatrati isključivo kao autentično i van svih shematizovanih pristupa, samo koncentrišući se na njeno personalno zrenje prema sopstvenom delu i na njenu jasnu osvešćenost prema savremenom svetu i, pre svega, umetnosti. Stoga su sasvim neprimerena poređenja i svrstavanja u već tematizovane problemske okvire - navodi istoričarka umetnosti Bojana Burić.

    Ona dodaje da je upravo u tome kritika zbunjena ishodom njenog stvaralačkog procesa, odnosno, krajnje formalnim prividom njene ekspresivno obznanjene slikarske materije, ne uvidjajući da je Stevanović strasni tragalac za formom kao interakcijom konkretnog (fluidnog) i mogućnostima perceptivnog.

    U poimanju sagledljivosti predmeta viđenje te umentice je najuporedivije sa kubizmom. Za razliku od kubističke, optičke analize predmeta, ona ne demontira predmet da bi ga sagledala u jednoj ravni, već ga konstruiše kao polispacijalnu strukturu, koja se proteže u vidu lomljivog hoda spoljne pikturalne površine i koja se može podvesti pod shemu spiralnog toka u obuhvatu realnog prostora.

    - Ta logika sagledavanja stvarnog oblika u konačnom oformljenju slikarske predstave najbliža je holografskoj predstavi trodimenzionalnih sklopova - navodi Burić.

    Milica Stevanović je rođena je 1933. u Beogradu, gde je započela školovanje 1939. Početkom rata, 1941. godine, sa porodicom je napustila Beograd i četiri ratne godine provela je u Sokobanji.

    Po završetku rata i po povratku u Beograd nastavila je da pohađa gimnaziju, ali je, uporedo sa tim, 1946. krenula i na ULUS-ov kurs crtanja i slikanja (koji su vodili Ivan Radović, Jefta Perić i Aleksandar Kumrić).

    Godine 1948. primljena je na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.

    Studirala je slikarstvo u klasama Ljubice Sokić i Nedeljka Gvozdenovića. Diplomirala je 1953, a 1955. završila je i poslediplomske studije (specijalku) u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića.

    Bila je na specijalizaciji u Belgiji školske 1963/1964. godine.

    Izlagala je na ULUS-ovim izložbama od 1956, a kasnije i na mnogim drugim izložbama u zemlji i inostranstvu. Godine 1968. primljena je za asistenta na Akademiji likovnih umetnosti (kasnije Fakultet likovnih umetnosti), gde je prošla sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora.

    U okviru razmene nastavnika predavala je 1978. godine u Edinburgu (College of Art). Član je Srpske akademije nauka i umetnosti od 2009. godine.

    BLIC

    Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige ne šaljem pouzećem. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje). Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

    1.800 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Sad
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 226444
    Prodavac: LukiVikt (2089)
    Ocena:
    • Pozitivne: 27
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.