• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • NAĐMEĐER Epopeja SRPSKOG STRADANJA
    NAĐMEĐER Epopeja SRPSKOG STRADANJANAĐMEĐER Epopeja SRPSKOG STRADANJANAĐMEĐER Epopeja SRPSKOG STRADANJA

    NAĐMEĐER Epopeja SRPSKOG STRADANJA

    Nebojša Kuzmanović

    NAĐMEĐER Epopeja SRPSKOG SRTRADANJA
    Nađmeđer Austrougarski logor za Srbe 1914-1918
    Nađmeđer 1914-1918 logor i groblje crnogorskih interniraca
    Nađmeđerska dolina smrti

    VEĽKÝ MEDER – EPOPEJA SRBSKÉHO UTRPENIA

    2020.god,Bratislava,NOVI SAD
    506.str.,ilustrovana,24.cm
    Na SRPSKOM i SLOVAČKOM jeziku

    Небојша Кузмановић

    НАЂМЕЂЕР – ЕПОПЕЈА СРПСКОГ СТРАДАЊА

    Нови Сад, 2020.
    „Нађмеђер - епопеја српског страдања”, посвећене највећем Српском војном гробљу ван матичне државе, после солунског Зејтинлика. Подсетимо, деценијама је гурана под тепих чињеница да је у аустроугарским логорима широм Словачке и Чешке, Аустрије и Мађарске током Првог светског рата умрло око 67.000 српских ратних заробљеника, жена и деце. Њих око шест хиљада је оставило кости управо у словачком Нађмеђеру, седамдесетак километара удаљеном од Братиславе, мада потпуни списак жртава тог логора никада није могао бити направљен. Како у књизи, коју су недавно заједничким снагама објавили Архив Војводине, новосадски „Прометеј” и Удружење Срба у Словачкој, наводи др Кузмановић, у Великом Међеру се умирало од глади, исцрпљености и тифуса, који су односили не само војнике већ и целе породице, интерниране у ово словачко село из јужне и централне Србије и данашње Црне Горе.

    – Књига „Нађмеђер - епопеја српског страдања” је пример како научна истраживања могу имати и много више значење но што о томе и размишљамо када почињемо да се бавимо науком – каже за „Дневник” др Небојша Кузмановић. – Посветио сам се пре више од две деценије српско-словачким књижевно-културним везама са идејом да пробам да боље истражим то поље, не само зарад стицања академске титуле, већ пре свега како би од тога било неке шире користи. И током истраживања сам детаљно упознао дело Ристе Ковијанића (1895 - 1990), који је од 1927. до 1939. био лектор српско-хрватског језика у Словачкој. И узорао је заиста дубоку бразду у везама Срба и Словака.

    Ковијанић је писао о траговима који су учени Срби оставили у Словачкој, као и о Словацима значајним за Србију, објавио више од 230 научних радова и белешки о српско-словачким везама, као и двадесета књига. При томе је он био све само не књишки мољац: као Србин из Колашина учествовао је у оба балканска, као и у оба светска рата, која ће делом провести у логорима. Искуства из Нађмеђера, у који је интерниран 1916, описаће у књизи објављеној две деценије касније у Братислави, на српском и словачком. Како је у њеном опредговору написао војвода Петар Бојовић, „ова књижица, писана с дубоким пијететом према успомени нађмеђерских мученика, импресивно приказује, с једне стране језовите оиступке непријатеља, а с друге, класичне примере страдања и мучеништва, какве је све подносио наш народ за своје ослобођење...” .

    – Трагом те књиге у мају 2001, након једне конференције у Братислави о југословенско-словачким славистичким везама, отишао сам да посетим меморијал у Нађмеђеру – наводи др Кузмановић. – И тамо сам остао пренеражен чињеницом да су половину гробља локалне власти изнајмиле месном кинолошком друштву, које је ту направило псеће тркалиште, док је друга половина зарасла у траву, а капела је претворена у руину


    Knjiga je NOVA
    ----------------------------

    Knjige šaljem u INOSTRANSTVO , uplate preko Pay Pal-a. ,Western Uniona.... Ukoliko imate neko pitanje obratite se na mail: miroslavmajstorovic66@gmail.com Isporuka...DRŽAVNA POŠTA Republike SRBIJE..... Slanje knjige/a vršimo na dva načina: - kao preporucena tiskovina uz prethodnu uplatu - najpovoljniji vid slanja za kupca - post express - placate poštaru prilikom preuzimanja Za kupce iz inostranstva dostupne su uplate preko Pay Pal-a.,Western Uniona. Kontakt: Viber ⭐️ Uplata; Pay Pal-om⭐️ Slanje: Državna POŠTA✔️ ⭐️--------Ceo SVET✔️ PRIHVATAMO REKLAMACIJU po SLEDEĆEM pravilniku ......SVE troškove poštarine PLAĆA..snosi KUPAC...vraćamo uplaćeni novac za knjigu/e..nakon povratka knjige... Vraćamo uplaćeni novac ../umanjen za troškove POŠTARINE/ HVALA..... Knjige šaljem u sve zemlje Evrope, u SAD, Kanadu, Južnu Ameriku, Japan, Australiju, Kinu, Rusiju .. Hvala

    900 rsd

    Lokacija prodavca: Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 214107
    Prodavac: internationalbooks (1557)
    Ocena:
    • Pozitivne: 274
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 1
    Prosecna ocena: 99,3%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.