• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ime Srema ili Crnjanski Irižanin takoreći
    Ime Srema ili Crnjanski Irižanin takorećiIme Srema ili Crnjanski Irižanin takorećiIme Srema ili Crnjanski Irižanin takoreći

    Ime Srema ili Crnjanski Irižanin takoreći

    Draško Ređep

    Polovna knjiga, korice blago pohabane, unutrašnjost odlično očuvana.

    Izdavač: Slavija - Novi Sad,
    1993. god.
    Broširan povez, 20 cm.
    226 str.

    Draško Ređep, likovni i književni kritičar i esejist, rođen je 1935. godine u Osijeku, doktor književnosti, siva eminencija vojvođanske i nekadašnje jugoslovenske intelektualne scene, jedan od najuticajnijih kritičara.
    Miloša Crnjanskog upoznao je preko pisama.
    - Dopisivali smo se dugo početkom šezdesetih i tražio sam da se vrati iz Londona, a on je odgovorio: „Što se tiče Odiseja, nije on putovao dragovoljno, nego su bogovi tako hteli“. Kad je došao, onda sam vodio dug razgovor s njim za Televiziju Beograd u hotelu „Jugoslavija“ sedamdesete, uoči njegovog rođendana - kaže Ređep:
    - Sniman je filmski, pa je, sva sreća, snimak sačuvan. Dok se rolna premotavala, meni su donosili viski, a on je stalno pio jedan te isti konjak. Posle ga na večeri u restoranu pitaju kako je bilo: „Strašno, u ekipi su se neki ožderavali“. To sam bio ja.

    Miloš Crnjanski (Čongrad, 26. oktobar 1893 - Beograd, 30. novembar 1977) je bio srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX veka. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom.
    Pronicljivo uočivši privid apsolutne prozirnosti u proznim i poetskim ostvarenjima Miloša Crnjanskog, i utkanost jednog drugog, skrivenog značenja u tim delima, Nikola Milošević je razvio čitavu studiju posvećenu piščevom stvaralaštvu. Milošević je na primerima poznatih stihova i delova iz proznih ostvarenja pokazao povezanost melodijske, emotivne i filozofske komponente, pri čemu filozofska dimenzija stihova prevazilazi odgovarajuće prozne odnosno govorne iskaze. No, emotivna boja, melodioznost i filozofsko značenje stihova Crnjanskog „ nisu poređani jedno kraj drugog kao slojevi zemljišta“ , već između njih postoji duboka organska povezanost i prožimanje, dok filozofska dimenzija igra ulogu „ organizatora pesničke strukture“ , imajući za posledicu usporeni i slobodni ritam poetskog kazivanja kao adekvatan za pesnikovu filozofsku i emotivnu poruku. U većini dela Miloša Crnjanskog, pesničkim i proznim, isprepletani su tragično osećanje besmisla i uzaludnosti sa utešnom mišlju o kosmičkoj povezanosti stvari. U Seobama se uočava piščeva ideja o univerzalnoj uzaludnosti, iako skrivena iza specifičnog nacionalnog i istorijskog obeležja. Dva osnovna toka koja mogu da se prate u Seobama jesu istorijski i psihološki (jedan tok) , i meditativni i vrednosni (drugi tok). Različite likove i karaktere ujedinjuje isti filozofski rezultat koji ishodi i okončava u metafizičkom osećanju praznine, uzaludnosti čovekovog života i neizbežnosti smrti. Postoji veliki misaoni kontinuitet u literarnom stvaralaštvu Miloša Crnjanskog, pri čemu se iza istorijskog, psihološkog i kompozicionog toka književne strukture razvija i produbljuje istovetna metafizička vizija čoveka i sveta.

    Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige ne šaljem pouzećem. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje). Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

    500 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Sad
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 231083
    Prodavac: LukiVikt (1786)
    Ocena:
    • Pozitivne: 19
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.