• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Godina bez proleća
    Godina bez prolećaGodina bez prolećaGodina bez proleća

    Godina bez proleća

    grupa autora

    Godina bez proleća
    izdao Vetrnik, Novi Sad, 2000g
    tvrd povez
    27 cm
    463 strane
    solidno očuvano
    Na današnji dan 1999.godine, tačno u 20.45h počelo je Nato bombardovanje Savezne republike Jugoslavije koje je trajalo ukupno 78 dana.
    Prve granate pale su u neposrednoj blizini Srbobrana. Gađani su, te prve noći bombardovanja, Kula i Novi Sad.
    Konačan broj žrtava bombardovanja Jugoslavije, tokom akcije koju je Nato alijansa nazvala „Milosrdni anđeo“, nikada nije zvanično objavljen.
    Ukupno 37 neprijateljskih projektila palo je na teritoriju naše opštine u periodu od 11.aprila do 02.juna 1999.godine. U toku rata funkcionisale su sve službe i organizacije na zadovoljavajućem nivou. Štab civilne zaštite obezbedio je funkcionisanje svih javnih službi, a radio Srbobran je sve vreme emitovao program i obaveštao građane o svim bitnim informacijama za širu javnost. Snabdevanje građana osnovnim životnim namernicama obavljano je preko lanca prodavnica trgovinskog preduzeća „Vojvodina“. Tog proleća 1999.godine, koje je bilo, u vremenskom smislu, proleće kakvo se samo poželeti može. Na žalost na Srbiju su sa neba padale bombe.

    Na teritoriji opštine Srbobran registrovana su sledeća dejstva agresora:
    -11. Aprila oko 6.30h na udaljenosti oko 6km od Srbobrana na potezu „Segedinski put“ eksplodirao je jedan neprijateljski projektil.

    -12.aprila u 23.04h u Srbobranu na desnoj obali kanala DTD takođe je eksplodirao jedan neprijateljski projektil.
    Prilikom detonacije pomenutih projektila nije bilo poginulih, niti ranjenih, ali je na okolnim objektima i vozilima načinjena materijalna šteta. Polomljena su stakla i razbijeni su crepovi na krovovima. Prilikom ovih napada nije bilo panike, ali je među građanima stvorena uznemirenost zbog neprijateljskih dejstava iz vazduha.

    -20.maja u 1.47h gađan je srednjetalasni predajnik RTS, radija Novi Sad, udaljen 4 kilometra od naseljenog mesta Srbobran. Pogođen je sa 5 projektila iz vazduha, dok je jedan projektil (težine oko 1000kg) pao pored upravne zgrade predajnika. Od jačine eksplozije popucala su sva stakla na upravnoj zgradi i ojbektima oko predajnika, kao i na objektima „Staklene bašte“ i poljoprivrednog gazdinstva „Klas“.



    Takođe na bezninskoj pumpi na novosadskom putu su popucala stakla iz pravca predajnika.

    -27.maja u 16.20h ponovo je gađan predajnik RTS. Tom prilikom ispaljeno je deset projektila. Uništena je zgrada magacina i oprema koja se unutra nalazila. Oštećeni su energetska postrojenja predajnika.

    -30.maja u 17.35h ponovo je pao projektil Nato snaga na udaljenosti oko 7km od Srbobrana na potezu „Segedinski put“. Od siline udara oštećen je salaš koji se nalazio u neposrednoj blizini.

    -01.juna u 00.10h i 2.10h tri projektila su pala u ataru sela Nadalj u blizini Kešanskog salaša.

    -01-juna u 22.47h po treći put je gađan predajnik RTS i srušen je jedan od tri antenska stuba. Pogođen je sa dva projektila.

    -02.juna u 16.10h sa dva projektila ponovo je gađan predajnik RTS. Srušen je drugi antenski stub, a od gelera je oštećen energetski deo na glavnoj zgradi. U isto vreme gađano je Gasno polje NIS-a sa jednim projektilom. Uništeno je postrojenje za prečišćavanje gasa.

    -03.juna u 1027h po peti put je gađan predajnik RTS. Ispaljeno je deset projektila. Potpuno je uništena upravna zgrada, a treći antenski stub je znatno oštećen.

    Uz zahvalnost na ustupljenim podacima, Savi Radonjiću načelniku Štaba civilne odbrane i šefu Odseka za odbranu Srbobrana tokom Nato agresije na SRJ.
    Postavio: Srbobran.net dana 2015.03.23

    1.000 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 95105
    Prodavac: bakeja (4569)
    Ocena:
    • Pozitivne: 1679
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 6
    Prosecna ocena: 99,9%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.