• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • ARHE - Časopis za filozofiju broj 20 (2013)
    ARHE - Časopis za filozofiju broj 20 (2013)ARHE - Časopis za filozofiju broj 20 (2013)ARHE - Časopis za filozofiju broj 20 (2013)

    ARHE - Časopis za filozofiju broj 20 (2013)

    Grupa autora

    Polovan časopis, izuzetno očuvan.

    Izdavač: Filozofski fakultet - Odsek za filozofiju, Novi Sad,
    2013. god.
    Broširan povez. 24 cm.
    197 str.

    Tema broja: Filozofija tehnike

    Osnovna tema dvadesete sveske časopisa Arhe posvećena je filozofiji tehnike. Tematski korpus o toj problematici otvara Nebojša Grubor tekstom o ulozi umetnosti u epohi moderne tehnike. Sledi tekst srodne tematske orijentacije Divne Vuksanović o problemu odnosa tehnologije i imaginacije. Marica Rajković istražuje da li je Aristotelovu odredbu čoveka kao zoon politikon u modernom svetu moguće zameniti odredbom zoon technikon. Nevena Jevtić usmerila je svoju istraživačku pažnju na pitanje o tehnici prirode kod Kanta. Da je još uvek filozofski podsticajna tematika Hajdegerove filozofije, posebno njegovi stavovi o tehnici u savremenoj epohi, elaborira Una Popović. Goran Rujević se vraća problematici Jaspersove filozofije, nastojeći da je zahvati iz specifičnog ugla posmatranja mogućnosti odnosa između tehnike i krivice. Napokon, Marko Novaković kroz pitanje o odnosu umetnosti i tehnike još jednom otvara tematiku poznatog spora između Benjamina i Adorna.

    U rubrici Studije i ogledi objavljujemo nekoliko tekstova koji su posvećeni različitim filozofskim pitanjima, a čak tri teksta vezana su za helensku filozofiju. Iva Draškić-Vićanović piše estetičku raspravu o problemu odnosa lika i misli u skulpturi Ogista Rodena. Irina Deretić u svom tekstu otkriva nove misaone podsticaje za promišljanje Aristotelove teorije jezičkog znaka. Damir Marić provodi minucioznu analizu problema filozofskog smisla životnog držanja Diogena iz Sinope. Lazar Atanasković raspravlja o mogućnosti da se Ničeova filozofija sagleda kao protiv-sistem. Milena Stefanović još jednom otvara pitanje Aristotelovog poimanja ropstva, sagledavajući taj problem iz ugla američke istorije robovlasništva.
    Rubrika Prevoda iznimno donosi čak tri teksta: Drejfusov tekst Hajdeger o zadobijanju slobodnog odnosa prema tehnici, tekst Bernarda Stiglea Prometejeva j etra, kao i Hopeov tekst Država ili društvo privatnog prava? Problem društvenog poretka.

    U Prilozima objavljujemo tekst u kome Stanko Vlaški prikazuje zbornik Čovjek i priroda (ur. Tomislav Krznar).

    Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige ne šaljem pouzećem. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje). Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

    500 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Sad
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 240349
    Prodavac: LukiVikt (2089)
    Ocena:
    • Pozitivne: 27
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.