• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom
    Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom

    Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom

    OPIS KNJIGE:

    Reč autorke :

    Osnovna ideja s kojom je nastala ova zbirka recepata jeste da se osobama sa dijabete- som razbije strah od hrane i da shvate da mogu sve da jedu, tj. da za njih ne postoji zabranjena hrana, već samo pravilno doziranje terapije.

    Ono što kuvar Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom i sve one koji žele zdravo da se hrane izdvaja od uobičajene literature koja se bavi ishranom osoba sa dijabetesom jeste to što je nastao iz ličnog iskustva. Moj sin, sada tridesetogodišnji mladić, dobio je dijabetes pre deset godina. Sva jela detaljno prikazana ovim kuvarom on koristi u svojoj ishrani, a merenjem je utvrđen uticaj na kretanje nivoa šećera u krvi. S obzirom na njegove odlične rezultate, doktori kuvar preporučuju osobama sa dijabetesom kao praktičnu pomoć u svakodnevnoj pripremi hrane.

    Savremena shvatanja se prema dijabetesu odnose kao prema poremećaju metabolizma ugljenih hidrata. Ishrana namenjena osobama s dijabetesom podrazumeva zdrave,uravnotežene obroke, kakvi se preporučuju svima koji vode računa o svom zdravlju.

    Od ovih drugih ih razlikuje to što je, da bi pravilno dozirali terapiju, neophodno da znaju šta i koliko unose u organizam u okviru obroka, a to se prvenstveno odnosi na broj i vrstu ugljenih hidrata. Znači, potrebno je da poznaju hranu koju jedu, a to se vrlo brzo i lako uči. Vizuelno sagledavanje količine hrane u tanjiru savladava se posle samo nekoliko merenja, pa se lako zapamti kako izgleda 100 g kuvanog pirinča ili 100 g pirea, kolika je jabuka od 150 g ili parče hleba od 40 g. Veliku pomoć predstavljaju i nutritivni podaci na skoro svim pakovanjima različitih gotovih proizvoda, a dati su i detalji o namirnicama koje se često nalaze na našoj trpezi.

    Čarobna kuhinja se od drugih kuvara razlikuje i po tome što su u njoj prvi put kod nas dati podaci o glikemijskom indeksupripremljenih jela i o glikemijskom opterećenju. Ova dva pojma su svoj puni značaj za ishranu osoba sa dijabetesom u svetu dobila u skorije vreme (prvi put se pominju početkom 80- ih godina), a kod nas još uvek nemaju pravo mesto u sistemu edukacije.

    U kuvaru su dati i tabelarni podaci za pojedinačne namirnice korišćene u spremanju svakog jela, kao i za 100 g spremljenog jela, što je potpuna novina kod nas. Sve ovo omogućava veoma precizan i detaljan
    uvid u nutritivni sastav svakog pripremljenog jela, prvenstveno u količinu ugljenih hidrata, što je od presudnog značaja za doziranje terapije prilikom svakog obroka.

    Zbog svega toga ovaj kuvar ne predstavlja samo zbirku recepata već ima i edukativni karakter, tj. omogućava osobama sa dijabetesom da sami kombinuju razne vrste namirnica i van recepata, da sami kombinuju jela u okviru svakog obroka, kao i obroke u okviru jednog dana, a da pritom mogu vrlo precizno da odrede svoju terapiju.

    Cilj ovakvog načina predstavljanja svakodnevnih recepata jeste u tome da osobe sa dijabetesom lako savladaju „brojanje ugljenih hidrata“, da nauče kako da tačno doziraju svoju terapiju i da, kao rezultat toga, osete da vladaju svojim poremećajem i da ga lako drže pod kontrolom. Samim tim i strah od hrane će nestati.

    Pravilna, uravnotežena, zdrava ishrana omogućava da se preduprede poremećaji i bolesti koje se mogu pojaviti u kasnijim godinama života, i treba da bude sastavni deo naše svakodnevice, a Čarobna kuhinja daje svima koji vode računa o svom zdravlju mogućnost izbora.

    Prijatno!

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 240

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652130870

    Šifra: 145862
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 240

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652130870

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.