• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Propisi o opremi pod pritiskom
    Propisi o opremi pod pritiskom

    Propisi o opremi pod pritiskom

    Martin Bogner, Miodrag Isailović, Aleksandar Petrović, Martina Balać, Nenad Mitrović

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Proces stabilizacije i pridruživanja raznim forumima EU, i ulazak u EU traje i trajaće još dosta vremena. Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU je takođe zametan posao. Posebno složeni zahvati su usklađivanje sa EU direktivama i normama odnosno standardima. Ovo je potrebno naglasiti jer je Srbija praktično okružena zemljama EU i svaka razmena dobara i usluga se stavlja pod posebnu kontrolu.

    Teškoće oko primene tehničke regulative, u različitim oblastima a ne samo u oblasti mašinstva, će biti veće no što se misli ili očekuje. Na osnovu Evropskih direktiva u Srbiji je doneto niz pravilnika. Neki od njih su bili sa kraćim ili dužim odloženim vremenom početka primene. Obzirom da su odgovarajuće podele, naročito kod opreme pod pritiskom, različite od onih koje su bile nekada po jugoslovenskim i srpskim standardima i pravilnicima, to će biti, barem ne bismo voleli, dosta teškoća oko usklađivanja i primene svih novih propisa.

    U tomu 1 se na niz mesta navode planirane aktivnosti za period do 2016. godine. Zbog toga su autori, ovog sakupljenog pisanog materijala, mišljenja da će čitaoci sagledati obim složenosti određenih aktivnosti, koje su usmerene na usvajanje niza dokumenata. To su sve takođe uslovi za konačan prijem Republike Srbije u EU. U tomu 1 su dati primeri tehničkog zakonodavstva koji se odnnose na opštu problematiku, a ne samo na propise koji se odnose na opremu pod pritiskom.
    Ovaj pisani materijal je koncipiran u dva tom, s tim da je u prvom tomu dato opšte zakonodavstvo, prilagođeno propisima i direktivama EU, i namenjeno je upoznavanju korisnika ove knjige da se bliže upoznaju sa opštim pravilima. U drugom tomu su dati propisi koji se odnose na opremu pod pritiskom. Da bi se ova materija bolje razjasnila, autori su dali niz računskih primera. Neki od ovih primera, ili slični njima, se proučavaju na Grupi za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

    Ovaj deo može biti od koristi i studentima drugih škola i fakulteta, a može poslučiti i kandidatima za pripremu stručnih ispita kao pomoćna literatura.

    Autori su prema svojim saznanjima i iskustvu dali komentare odgovarajućim propisima. U ovim komentarima je posebno navedeno koji još prateći propis i standard dopunjuje upotrebu i primenu konkretnog propisa. Na ovaj način je učinjen pokušaj da se pruži pomoć u primeni novih propisa.

    Autori ovog pisano materijala su učinili pokušaj da na jednom mestu sakupe one materijale koji u osnovi objašnjavaju pravce pridruživanja EU kada su u pitanju norme, standardi i propisi. Uz propise su, kao što je rečeno, po saznanjima autora i njihovom delokrugu rada dati komentari kao i primeri. Ovo bi, između ostalog, trebalo mlađim kolegama da pomogne da što brže i jednostavnije uđu u svet opreme pod pritiskom.

    Više detalja

    Br.strana: 966

    Povez: Meki povez

    Izdavač: AGM knjiga

    Šifra: 186378
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 966

    Povez: Meki povez

    Izdavač: AGM knjiga

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.