• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • 1037 km biciklističkih i pešačkih ruta kroz Srbiju
    1037 km biciklističkih i pešačkih ruta kroz Srbiju1037 km biciklističkih i pešačkih ruta kroz Srbiju

    1037 km biciklističkih i pešačkih ruta kroz Srbiju

    OPIS KNJIGE:

    Autorka u ovom delu predstavlja čitaocima trideset i šest planinarsko-pešačkih i biciklističkih ruta po našoj zemlji.

    Uvod

    Osmanlije su donele kulturu kafe. Otada su svi narodi Balkana kuvanje kafe doveli do savršenstva. Crna, gusta, poslužena na u šoljicama, gorka ili slatka - po vašem ukusu, navikla sam se na nju, a zatim zaljubila - a kad sam je bala s komadom ratluka od oraha (turska poslastica), postala sam zavisna.
    USrbiji svaki gost čim uđe u kuću biva poslužen kafom. Nije me privukao samo ukus kafe, već i priče koje idu uz nju koje se vode za stolom pored jedine pečigde kreveti služe kao klupe, ili napolju, pod starim hrastom ili drvetom smokve koje pažljivom promatraču stoji kao podsetnik daje Mediteran ostavio svoj blagi dodir i na Srbiju.

    Gostoljubivost u Srbiji je nepretenciozna. Ono što domaćin ima deli s vama velikodušno: hranu, dom i sve potrebne informacije; ali kad dođe vreme za druge obaveze - vaše ili vašeg domaćina, pustiće vas da odete sasvim jednostavno, kao što vas je i ugostio.

    lako nema izuzetno visoke planine niti more, Srbija je zaista lepa zemlja. Pošto, osim Beograda, nije gusto naseljena, može se desiti da satima ne naiđete na živu dušu, što uveliko doprinosi lepoti šetnje i vožnje bicikla po Srbiji. U njenim prostranim šumama i na visokim visoravnima možete duboko da dišete i pustite pogled da luta, a ne uhvati mnogo strahota civilizacije; dok vam pažnju može privući žaba Žutotrbi mukač, nepogrešiva svetlotirkizna boja vodomara ili upozoravajuće krivudave šare na leđima otrovne balkanske zmije.

    Srbija svoje muke ne skriva od posetioca. Siromaštvo ruralnih sredina je srceparajuće. Možete otkriti prelepu klisuru koja je potpuno zagađena, jer u selima uzvodno nema urednog upravljanja čvrstim otpadom. Pre ili kasnije suočićete se s Kosovom i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu; ili ćete se susresti sjednim od sto hiljada srpskih povratnika i izbeglica iz Hrvatske devedesetih i saznati vrlo ličnu priču o gubitku. I zaistaje važno razgovarati o ovom delu evropske istorije. Posvećeni članovi civilnog društva i novinari nastavljaju da istražuju rat u Jugoslaviji i sukob na Kosovu i rade na iznošenju svojih saznanja u javnost. Istoričari iz različitih balkanskih zemalja počinju da rade zajedno na školskim knjigama koje opisuju istoriju iz više različitih, a ne samo iz jedne perspektive. Takav rad, zajedno s ekonomskim razvojem i mnogim drugim prilikama da se mladi sastanu s „onim drugima" i da putuju, može doprineti pomaganju u suočavanju s prošlošću i omogućiti brzu evropsku integraciju Srbije,jerje to želja većine građana ove zemlje.

    Srbija je bila moj dom duže od četiri godine i ja ću nastaviti da joj se vraćam. Ova knjiga može podstaći i druge da posete Srbiju ili žive u njoj. Ovu knjigu dugujem svim seoskim domaćicama koje su kuvale predivnu kafu, vozačima autobusa i taksija koji su prevozili moj bicikl u ili na svojim starim vozilima i svim Ijudima dobre volje koji nastavljaju a obeležavaju hiljade kilometara pešačkih staza ili ostavljaju meso na hranilištima kako bi veličanstveni supovi još je nom nadleteli reku Uvac. Neka ova knjiga na svoj skroman način doprinese pomoći u procesu u kome svi oni mogu da ostvare prihod od ruralnog turizma. Naučili su me da se prema životu odnosim sa poverenjem i zahvalnošću i ukažem mu svoje duboko poštovanje.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 216

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Komshe

    ISBN: 9788686245441

    Šifra: 181574
    Cena: 1.595 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 216

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Komshe

    ISBN: 9788686245441

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.